Pingszu

„ A pingszu (hangul: 빙수, handzsa: 氷水, RR: bingsu) koreai desszert, melynek alapja forgácsolt (borotvált) jég (azaz nagyon vékony jégpelyhek) vagy darált jég, amelyre különféle feltétek kerülhetnek. Eredeti verzióját a Csoszon-időkben fogyasztották, ez volt a phatpingszu (팥빙수), ami jégkásából és édes azukibabkásából állt. Dél-Koreában számos változata kapható, fagylalttal, gyümölcsökkel, sűrített tejjel, kakaóval vagy csokoládéval is ízesítve.”

Hozzávalók az alaphoz:

  • 304 g víz
  • zöld tea filter
  • 403 g tej
  • 45 g kristálycukor

Hozzávalók a granolához:

  • 138 g zabpehely
  • 8 g olívaolaj
  • 70 g aszalt vörös áfonya
  • 100 g pörkölt mogyoró
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál méz

+ málna

Öntetek: 

  • fekete ribizli szörp
  • sós karamella

Elkészítése az alapnak:

  1. Először teát főzünk, hozzáadjuk a kristálycukrot.
  2. Megvárjuk, míg kihűl a tea.
  3. Utána hozzáadjuk a tejet, majd az egészet jégkocka fóliába öntjük vagy zárható tasakba.
  4. Fagyasztóba tesszük egy éjszakára.

Elkészítése a granolának:

  1. Az olívaolajjal lepirítjuk zabot, addig, míg aranybarna nem lesz.
  2. Hozzáadjuk a mogyorót, a sót, a mézet.
  3. Megvárjuk, míg kihűl és utána hozzáadjuk a vörös áfonyát.

Összeállítása:

  1. Az alapot összetörjük, kis edénybe tesszük.
  2. 1 evőkanállal teszünk a granolából és megszórjuk málnával.
  3. Jöhet rá szörp vagy karamell öntet.