Karácsonyi macaron

Többször próbálkoztam macaronnal, persze elsőre soha nem sikerült. Volt, hogy berepedt a macaron teteje sütés közben. A macaron egy türelemjáték, de megéri, hiszen az eredmény mindenkit kárpóktól a befeketedett munkáért.

Hozzávalók a tésztához:

  • 100 g mandula
  • 100 g porcukor
  • 37,5 g tojásfehérje
  • 32,5 g víz
  • 100 g kristálycukor
  • 37,5 g tojásfehérje

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 100 g habtejszín
  • 100 g étcsokoládé

Elkészítése:

  1. Mindent pontosan mérjük ki.
  2. A cukrot és a mandulát egy kávédarálóban ledaráltam.
  3. Utána szitáljuk át a porcukrot és a darált mandulát.
  4. A porcukrot, mandulalisztet, és az első adag tojásfehérjét egy tálba mérjük. Spatula segítségével, keverjük össze,és összedolgozzuk marcipánszerű masszává.
  5. A vizet a kristálycukorral a tűzhelyre tesszük, és közepes hőfokon, pontosan 121 °C-ig főzzük.

Ezt maghőmérővel ellenőrizzük.

  1. A második adag tojásfehérjét elkezdjük habosítani és kemény habbá verjük.
  2. Mikor a cukorszirup elérte a 121°C-t, folyamatos habosítás mellett hozzácsurgatjuk a kemény fehérjehabhoz.
  3. Részletekben marcipánszerű masszához keverjük a tojáshabot egy spatulával, nem habverővel! Ha habverővel kevernénk, össze akkor a hab összeesne.
  4. Sima csöves nyomózsákba tesszük, a masszát szilikonos sütőpapírra nyomjuk,előtte a sütőpapír alá helyezzük a sablont.
  5. A macaronokat kinyomjuk, úgy hogy függőlegesen tatjuk a habzsákot. Hagyjuk ki egy két cm távolságot, mert a macaronok még terülni fognak.
  6. A tepsit az asztalhoz csapjuk. hogy kijöjjenek belőle a levegő buborékok.
  7. 2 óráig hagyjuk, hadd bőrösödjön a macaron teteje. Ez a lépés nagyon fontos!
  8. 130° C-ra előmelegített sütőben 20-25 percen át sütjük őket légkeverés nélkül.
  9. Kisütés után a lemezen hagyjuk kihűlni őket.
  10. A tejszínt megmelegítjük és ráöntjük a csoki tetejére. Majd a hűtőbe tesszük.
  11. Utána a csoki ganachet kihabosítjuk.
  12. Csillagcsöves habzsákba töltjük.
  13. Ha macaronok kihűltek, megtöltjük vele, a videóban látható mondón.
  14. A macaron tetejét díszíthetjük piros, zöld és fekete ételfesték filctollal.
  15. Feliratot készíthetünk rá vagy hóember arcot is rajzolhatunk

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sarasutivara.blog.hu/api/trackback/id/tr1215341090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Friss topikok

Címkék

ajandek (2) bake (4) baker (3) baking (2) cake (1) christmas (1) csoki (1) csokis (2) cukrasz (2) day (2) delutan (2)